Thursday, 15 September 2011

Keajaiban Kitab Suci Al-Quran Part 3


Note: All English verses are translations of the meanings of the Qur'an which was revealed in Arabic

God Almighty says in the Holy Quran: "By Time, Indeed, mankind is in loss, Except for those who have believed and done righteous deeds and advised each other to truth and advised each other to patience." 

Firman Allah Ta’ala: ‘Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar’. (Qur'an, Al-Asr 103)"Gerakan Gunung”

Satu ayat, yg kita diberitahu bahawa gunung-gunung tidak bergerak sebagaimana yang tampak, tetapi dalam gerakan constan.

بسم الله الرحمن الرحيم


Firman Allah Taala: Dan engkau melihat gunung-ganang, engkau menyangkanya tetap membeku, padahal ia bergerak cepat seperti bergeraknya awan; (demikianlah) perbuatan Allah yang telah membuat tiap - tiap sesuatu dengan serapi-rapi dan sebaik-baiknya; sesungguhnya Ia Amat mendalam PengetahuanNya akan apa yang kamu lakukan. (Surah An-Naml: 27: Ayat: 88)

Ini gerak pergunungan disebabkan oleh pergerakan kerak bumi yang mereka berada di. Kerak bumi 'terapung' di atas lapisan mantel, yang lebih padat. Itu pada awal abad ke-20 ketika, untuk pertama kalinya dalam sejarah, seorang saintis Jerman bernama Alfred Wegener mengemukakan bahawa benua-benua bumi telah dipasang bersama-sama ketika pertama kali terbentuk, tetapi kemudian hanyut dalam arah yang berbeza, dan dengan demikian berasingan ketika mereka menjauh satu sama lain.

Ahli geologi memahami bahawa Wegener benar hanya pada 1980-an, 50 tahun selepas kematiannya. Sebagaimana ditunjukkan Wegener dalam sebuah artikel yang diterbitkan pada tahun 1915, massa tanah di bumi itu bergabung bersama sekitar 500 juta tahun yang lalu.

Sebagaimana ditunjukkan Wegener pada artikel tahun 1915, massa tanah bumi itu bergabung bersama sekitar 500 juta tahun yang lalu, dan ini massa yang besar, yang disebut Pangaea, terletak di Kutub Selatan. Sekitar 180 juta tahun yang lalu, Pangaea terbahagi menjadi 2 bahagian, yang hanyut dalam arah yang berbeza. Salah satu benua raksasa Gondwana, yang meliputi Afrika, Australia, Antartika dan India.

Yang kedua adalah Laurasia, yang meliputi Eropah, Amerika Utara dan Asia, kecuali India. Selama bertahun-tahun berikutnya 150 juta selepas pemisahan ini, Gondwana dan Laurasia terbahagi menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil.

Benua ini yang muncul selepas penyelesaian Pangae telah terus-menerus bergerak di permukaan bumi di beberapa sentimeter per tahun, sementara itu mengubah dan tanah nisbah laut Bumi. Ditemukan sebagai hasil kajian geologi yang dilakukan pada awal abad ke-20, gerakan kerak bumi dijelaskan oleh para saintis sebagai berikut:


Kerak dan bahagian teratas mantle, dengan ketebalan sekitar 100 km., Yang dibagi menjadi segmen yang disebut lempeng. Ada 6 plat besar, dan beberapa yang kecil. Menurut teori yang disebut lempeng tektonik, plat-plat ini bergerak di bumi, membawa benua dan dasar laut dengan mereka.

Continental gerak telah diukur dari 1-5 cm per tahun.

Sebagai plat terus bergerak, ini akan menghasilkan perubahan yang lambat pada geografi Bumi itu. Setiap tahun, misalnya, Samudera Atlantik menjadi sedikit lebih lebar.

Ada titik yang sangat penting untuk dinyatakan di sini: Allah telah merujuk pada gerakan gunung sebagai tindakan hanyut dalam ayat tersebut. Hari ini, para saintis moden juga menggunakan istilah"

Continental Drift "untuk gerakan ini.

Tidak diragukan lagi, ini adalah salah satu keajaiban Al-Quran bahawa fakta ilmiah, yang baru-baru ini telah dijumpai oleh ilmu pengetahuan, diumumkan dalam Al-Quran.


“Keajaiban Besi"

Besi ingot adalah salah satu elemen diserlahkan dalam Al-Quran. Dalam Surah Hadid, artinya Besi, kita diberitahu:


Firman Allah Taala: Orang-orang yang bakhil dan menyuruh manusia supaya berlaku bakhil, (akan mendapat balasan yang menghina); dan sesiapa yang berpaling (dari mematuhi hukum Allah maka padahnya tertimpa atas dirinya sendiri), kerana sesungguhnya Allah, Dia lah Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji. (Surah Al-Hadid '57: Ayat: 24)


Firman Allah Taala: Demi sesungguhnya! Kami telah mengutus Rasul-rasul Kami dengan membawa bukti-bukti dan mukjizat yang jelas nyata, dan Kami telah menurunkan bersama-sama mereka Kitab Suci dan keterangan yang menjadi neraca keadilan, supaya manusia dapat menjalankan keadilan dan kami telah menciptakan besi dengan keadaannya mengandungi kekuatan yang handal serta berbagai faedah lagi bagi manusia. (Dijadikan besi dengan keadaan yang demikian, supaya manusia menggunakan faedah-faedah itu dalam kehidupan mereka sehari-hari) dan supaya ternyata pengetahuan Allah tentang orang yang (menggunakan kekuatan handalnya itu untuk) menegak dan mempertahankan ugama Allah serta menolong Rasul-rasulNya, padahal balasan baiknya tidak kelihatan (kepadanya); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. (Surah Al-Hadid 57: Ayat: 25)

Kata "diturunkan," khususnya digunakan untuk besi dalam ayat tersebut, boleh dianggap memiliki arti kiasan untuk menjelaskan besi yang telah diberikan untuk kepentingan orang. Tapi ketika kita mempertimbangkan makna harfiah kata, yang, "secara fizikal diturunkan dari langit", kita menyedari bahawa ayat ini menyiratkan keajaiban saintifik yang sangat signifikan.


Besi  


Hal ini kerana penemuan astronomi moden telah mendedahkan bahawa besi yang ditemui di dunia kita telah datang dari bintang-bintang raksasa di luar angkasa. Logam berat di alam semesta dihasilkan dalam inti bintang-bintang besar.

Tata surya kita, bagaimanapun, tidak mempunyai struktur yang sesuai untuk menghasilkan besi sendiri. Besi hanya dapat dihasilkan dalam bintang-bintang yang jauh lebih besar daripada matahari, di mana suhu mencapai beberapa ratus juta derajat.

Ketika jumlah besi melebihi peringkat tertentu dalam sebuah bintang, bintang tidak mampu lagi menampung, dan akhirnya meledak dalam apa yang disebut "nova" atau "supernova".

Sebagai akibat letupan ini, meteor yang mengandungi besi tersebar di alam semesta, dan mereka bergerak melalui void sampai tertarik oleh gaya graviti sebuah benda angkasa.

Semua ini menunjukkan bahawa besi tidak terbentuk di Bumi, tetapi dibawa dari ledakan bintang di ruang angkasa melalui meteor, dan "diturunkan ke bumi", dengan cara yang persis sama seperti yang dinyatakan dalam ayat tersebut: Jelaslah bahwa fakta ini boleh tidak secara ilmiah dikenal pada abad ke-7, ketika Al-Quran diturunkan.


“Kejadian Pasangan”

Maha Suci Allah yang mencipta semua pasangan: Dari apa bumi menghasilkan dan dari diri mereka sendiri dan dari hal-hal yang tidak mereka ketahui"

Prof Paul Dirac

Walaupun konsep "pasangan" umumnya bermakna laki-laki dan perempuan, pernyataan''dari hal-hal yang mereka tidak ketahui''memiliki implikasi yang lebih luas. Saat ini, salah satu implikasi dari ayat tersebut telah terungkap.

Saintis Inggeris Paul Dirac, yang menyatakan bahawa bahan-bahan diciptakan secara berpasangan, dianugerahi Hadiah Nobel untuk Fizik pada tahun 1933. Penemuan ini, yang disebut "parite", menyatakan bahawa bahan-bahan berpasangan dengan lawan jenisnya: anti-materi.

Anti-bahan memiliki sifat yang bertentangan dengan bahan-bahan. Contohnya, berbeza dengan bahan-bahan, elektron anti-materi bermuatan positif dan protonnya bermuatan negatif. Fakta ini dinyatakan dalam sebuah sumber saintifik dengan cara ini:

". . . Setiap zarah mempunyai anti-zarah yang dikenakan bayaran melawan . . . dan hubungan ketidakpastian mengatakan kepada kita bahawa kejadian berpasangan dan pemusnahan pasangan terjadi dalam vakum di setiap saat, di segala tempat."


“Relativiti Masa”


Hari ini, masa adalah satu fakta saintifik yang terbukti. Hal ini diungkapkan oleh kesemua-teori relativiti Einstein pada tahun-tahun awal abad ke-20.

Sampai saat itu, orang tidak tahu bahawa masa adalah sebuah konsep yang relatif, dan bahawa hal itu boleh berubah sesuai dengan persekitaran. Namun, saintis besar Albert Einstein secara terbuka membuktikan fakta ini dengan teori relativiti. Ia menjelaskan bahawa masa ditentukan oleh massa dan kelajuan.

Dalam sejarah kemanusiaan, tidak ada yang mendedahkan fakta ini dengan jelas sebelumnya. Dengan satu pengecualian walaupun; Al-Quran termasuk maklumat tentang waktu yang bersifat relatif! Beberapa ayat mengenai subjek membaca:

Firman Allah Taala: Dan mereka meminta kepadamu (wahai Muhammad) menyegerakan kedatangan azab, padahal Allah tidak sekali-kali akan memungkiri janjiNya; dan (katakanlah kepada mereka): “sesungguhnya satu hari dari hari-hari azab di sisi Tuhanmu adalah menyamai 1000 tahun dari yang kamu hitung.” (Surah Al-Haj: 22: Ayat 47)

Firman Allah Taala: "Dia mengatur urusan dari langit ke bumi Kemudian lagi akan naik kepada-Nya pada hari yang panjangnya 1000 tahun dengan cara anda mengukur" (Surah As-Sajdah: 32: Ayat 5)

(Allah mentadbirkan makhluk-makhlukNya; (bagi melaksanakan tadbirNya itu Ia menurunkan segala sebab dan peraturan) dari langit ke bumi; kemudian diangkat naik kepada pengetahuanNya (segala yang berlaku dari perlaksanaan tadbirNya itu untuk dihakimiNya) pada suatu masa yang (dirasai oleh orang-orang yang bersalah) banyak bilangan tahunnya menurut hitungan masa kamu yang biasa).


Firman Allah Taala: "Para malaikat dan Roh naik kepada-Nya dalam satu hari yang panjangnya 50,000 ribu tahun." (Surah Al-Ma`arij: 70: Ayat: 4)

(Yang dilalui oleh malaikat-malaikat dan Jibril ke pusat pemerintahanNya (untuk menerima dan menyempurnakan tugas masing-masing, terutama) pada satu masa yang adalah tempohnya (dirasai oleh orang-orang yang bersalah) sungguh panjang, (kerana banyak hitungan hisab dan berat soal jawabnya).


Dalam beberapa ayat, itu menunjukkan bahawa manusia merasakan masa secara berbeza dan kadang-kadang orang boleh melihat masa yang sangat singkat sebagai waktu yang sangat panjang. Perbualan berikut orang diadakan selama penilaian mereka di akhirat adalah contoh yang baik dari ini:

"Dia akan berkata, 'Berapa tahun kah lamanya kamu tinggal di bumi?" Mereka akan berkata, 'Kami tinggal di sana selama sehari atau setengah hari, maka bertanyalah orang-orang yang menghitung."

Dia akan berkata, 'anda hanya tinggal di sana selama beberapa saat, jika kamu sesungguhnya tahu!" . . . Fakta bahawa relativiti masa disebutkan dengan sangat jelas dalam Al-Quran, yang mulai diturunkan pada tahun 610, adalah bukti bahwa itu adalah kitab suci.


SOLUTION: *Poverty Killer *Recession Killer  *Global Peace 
Be the First! JOIN 1WORLDCommunityForYOURCountry
Remember: 'U' Do Not Ask WHY 'U' Ask Why Not'